
SINIR TESPİTİ
Sınır Tespiti Nedir?
Sınır tespiti veya diğer adıyla parsel aplikasyonu Tarla, arsa, bahçe ve benzeri taşınmazların resmi belgelerde yer alan koordinat bilgileriyle dünya üzerindeki yerinin, sınırlarının, köşelerinin ve alanının tam olarak belirlenmesi için yapılan bir çeşit ölçüm hizmetidir.
Sınır Tespitinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sınır tespit işlemleri yetkin ve yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Kenar uzunluklarındaki miktar yatay mesafe olduğu için, kişilerin bu ölçümü kendileri yapmaları eğimli bir arazide, metre ile eğik mesafe ölçüleceğinden gerçek uzunluk yanlış hesaplanmaktadır. Bu da en çok görülen sınır anlaşmazlıklarının temel sebeplerinden biridir.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır?
Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
LİHKAB Haricinde Sınır Tespiti Yapımı
Atlantis Harita Mühendislik Bürosu, uzman mühendis kadrosu ile sınır tespit işlemlerini yola terk, bina aplikasyonu vb. işlemlerle birlikte resmî olarak yapmaktadır. Lütfen detaylı bilgi almak için bize ulaşınız.
İFRAZ
İfraz
İfraz işlemi Atlantis Harita Mühendislik Bürosu tarafından tam yetkili şekilde gerekli işlemler yapılarak ilgili kurumlarca müşterilerimize teslim edilir. Detaylı bilgiler için büromuzu arayabilir bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İfraz Nedir?
İfraz, yani diğer adıyla ayırma işlemi, bir parselin imar planında belirlenen şartlar çerçevesinde iki veya daha fazla parsele bölünmesi işlemine denir. İfraz İşleminin gerçekleşmesi imar planı bulunan alanlar içerisinde olup olmamasına göre farklılık gösterebilir. Eğer parsel imar planı bulunan alanlar içerisinde ise İfraz işleminin gerçekleşmesi; Yola cephesi olması durumu, parselin büyüklüğü, genişliği ve derinliği gibi kriterlere bağlıdır. İmar planı dışında bulunan alanlarda ise ifraz işlemi için "Plansız alanlarda imar yönetmeliği" esas alınır.
İfraz Nasıl Yapılır?
İfraz işlemi, ilgili belgelerin temini ve arazi ölçümünden sonra, parsel sahibinin istediği şekilde imar planına uygun ve imar planının izin verdiği ölçüde yüksek hassasiyetle gerçekleştirilip resmî kurumların onayının ardından yeni oluşturulan parsellerin tapuları sahiplerine teslim edilir.
Hangi Hallerde İfraz Gereklidir?
İfraz işlemi, bir parselin bölünmesi, bir parçasının satışı veya devri gibi durumlarda gereklidir.
İfraz İçin Gerekli Belgeler Nedir?
İfraz için gerekli belgeler belediyeden belediyeye değişebilmektedir. Genel olarak istenen belgeler şunlardır:
• Tapu Senedi
• Aplikasyon (Röperli) Krokisi
• İmar Durum Belgesi (evrak asılları ve fotokopileri)
• İnşaat İstikamet Rölevesi
• Encümen Teklif Belgesi
• Tapu sahibi harici müracaatlarda vekâletname
• Vekilin Kimlik Fotokopisi
• Büro Tescil Belgesi
• Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası
TEVHİD
Tevhid Nedir?
Tevhid, diğer ismiyle birleştirme işlemi, adından da anlaşılacağı gibi yan yana birbirine veya birbirlerine bitişik durumdaki birden fazla parselin tek parsel haline getirilerek birleştirme işlemidir.
Tevhid Nasıl Yapılır?
Tavhid yani birleştirme işlemi, ilgili belgelerin temini ve arazi ölçümünden sonra, parsel sahibinin veya sahiplerinin telepleri doğrultusunda resmî kurumların onayının ardından yeni oluşturulan parselin tapusu teslim edilir. Büromuzun yetkisi çerçevesinde terk veya ihdas işlemi ile birlikte yapılabilmektedir.
Hangi Hallerde Tevhid İşlemi yapılır?
Birden fazla parselin tek parsel haline getirilmek istediği durumlarda gerçekleştirilir. Örneğin bir adadaki birden fazla parsellerin daha düzgün bir şekilde ifrazı gibi farklı senaryolarda tevhid (birleştirme) işlemi gereklidir.
Tevhid İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
• Nüfus cüzdanı ve TC. no
• Tevhidi gerçekleştirilecek taşınmazlara ait olan tapu senetleri
• 2 adet fotoğraf.( Son 6 ay içinde olması önemlidir)
• Yetki imzaları ve imza sirküleri Vakıf ve dernekler için ise önemlidir.
• Tevhit yapılacak arsanın sahibi eğer hayatta değilse seçilen mirasçıların cesaret belgesi ve mirasçılara ait Vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
• Arsaların birinin üzerinde yapı varsa deprem sigortası gereklidir.
• Tevhit için mevzuata ve yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış gerekli tüm plan ve belgelerin içinde bulunduğu bir dosya olması gereklidir.
YOLA TERK
Yola Terk Nedir?
Yola terk İşlemi ise; taşınmaz sahiplerinin, parsele ait bir bölümün ya da tamamının bedelli ya da bedelsiz olarak kamu yararına terk edilmesi durumudur. Bu işlem terk edilen alanın park, yol ya da oyun alanı olarak imar çalışmalarında değerlendirilmesi için yapılmaktadır.
Hangi Hallerde Yola Terk Gereklidir?
Eğer parselinizde yola terk işlemini gerektiren bir durum söz konusu ise bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde parselinize dair herhangi bir tasarrufta bulunamazsınız. Parselinizi iki ya da daha fazla parsel haline getirmek, parsel üzerine ev inşa etmek ya da herhangi bir tevhid işlemi durumunda, öncelikle (varsa) yola terk işlemini yapmanız gerekmektedir.
Yola Terk İşlemi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
• Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği
• Taşınmaz malın bulunduğu yere göre, belediye veya il encümeninin olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği
• Serbest çalışan mühendisin mesleğini serbest olarak icra ettiğine dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından almış olduğu Büro Tescil Belgesi
• Taleplerin tapu malikleri ya da kanuni temsilcileri aracılığı ile yapılmaması durumunda serbest çalışan mühendisten tapu malikleri veya maliklerinden biri ile yaptığı iş yapım sözleşmesi veya vekâletname örneği
• Kadastro müdürlüklerinden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği
• Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait ölçü, hesap, kroki, koordinat çizelgeleri ve yola terk haritası
• İşlem ile ilgili kadastro gören yerlerde biri asıl olmak üzere üç takım işlem dosyası, kadastro görmeyen yerlerde ise iki takım işlem dosyası, kadastro müdürlüğüne verilir.
APLİKASYON
Aplikasyon Nedir?
Örneğin, bir arsa üzerine yapılacak olan ev, fabrika, ahır, kümes vb. tüm yapıların temelinin nereye atılacağı bilgisi aplikasyon krokisi üzerinde yer alır. Bu krokideki koordinatlar, atılacak olan temelin tam olarak nerede olacağını gösterir. Aplikasyon işlemi ile bu koordinatlar kazık gibi işaretçilerle arazi üzerine tatbik edilir. Ek olarak; parsel sınırlarının arazi üzerinde işaretlenmesi, bir elektrik dağıtım hattındaki direklerin dikileceği yerlerin belirlenmesi ve su, kanalizasyon, doğalgaz bigi alt yapı tesislerinin yerlerinin yeryüzünde fiziksel olarak gösterimi aplikasyona örnek olarak teşkil edebilir.
Aplikasyon İçin Gerekli Belgeler
• Tapu senedi
• Gerçek kişiler için taşınmazın sahibinin kimliği ya da temsilcisinin vekaletname ve kimliği ya da tüzel kişiler için temsilcisinin yetki belgesi ve kimliği
• Aplikasyon krokisi
PARSELASYON
Parselasyon Nedir?
Parselasyon, bir arazinin imar planlarına uygun olarak ihtiyaç duyulan alanların karşılanması amacıyla konut, iş yeri, yol, meydan, yeşil alan, otopark gibi kişisel ve kurumsal alanların oluşturulması işlemidir.
Parselasyon Nasıl Yapılır?
Parselasyon işlemi, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacağı/yaptırılacağı gibi şahsi istek üzerine de yaptırılabilen bir işlemdir. İmar planına uygun şekilde Yetkili Harita Mühendisleri tarafından yapılan çizilen parselasyon planı dosyası işe yaptırılır.
Şehsen Yaptırılan Parselasyon İşleminin Faydaları Nelerdir?
Parselasyon işleminin şahsi istek üzerine yaptırılması, işlemin yapıldığı arazide hem daha sonra yapılacak işlemlerin kolaylaşmasını hem de arazinin değerinin artmasını sağlamakla birlikte Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisini de azaltarak maddi değer sağlayacaktır.
PLANKOTE
Plankote Nedir?
Plankote, arazinin tüm detaylarını ve topografik durumunu içeren, projelere altlık teşkil etmesi için Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından yapılan haritalara denir.
Plankote Haritalarında Neler Yer Alır?
Plankote haritalarında, arazinin yer aldığı il, ilçe, mahalle/köy, pafta numarası, ada ve parsel numaraları ile arazide yer alan yol, mina, direk, şev gibi mevcut yapılarla arazinin kotları yer alır.
Plankote Neden Gereklidir?
Plankote haritaları, üzerinde herhangi bir proje yapılacak araziye ait tüm bilgileri barındırdığı için hemen hemen tüm işlemler için gerekli olabilmektedir. Lütfen detaylı bilgi için harita büromuzla iletişime geçiniz.
KÜBAJ HESAPLARI
Kübaj Hesabı Nedir?
Kübaj, yani hacim hesabı projenin yapılacak olduğu arazide projeden ne kadar hafriyat kazılacağını veya dolgu için ne kadar hafriyat/dolgu malzemesi gerekli olduğunun hesaplanmasıdır.
Kübaj Hesabı Nasıl Yapılır?
Kübaj hesabında projenin tesis edileceği arazinin topografik yapısı plankote haritalarından elde edilir. Bunun yanında projenin planından da yapının tesis edileceği koordinatlar ve projenin hacmi elde edilir. Gerekli matematiksel hesapların ardından proje için ne kadar dolgu malzemesi gerekeceği veya ne kadar hafriyat çıkarılacağı belirlenmiş olur.
Kübaj Hesabı Neden Gereklidir?
Bir arazi üzerine tesis edilecek olan her tür yapı projesinde mutlaka kazım veya doldurma işlemi ya da malzeme sıkıştırma işlemi gerçekleşmektedir. Bu bağlamda her tür yapı projesinden önce kübaj hesabı yapılması gereklidir.
Kübaj Hesabı İçin Gerekli Belgeler Nedir?
Kübaj hesabının yapılabilmesi için projenin yapılacağı parselin plankote haritası ve projenin planı gereklidir.